Hersketeknikker

      Kommentarer er skrudd av for Hersketeknikker

Smak på ordet: hersketeknikk. Herske. Teknikk. Hva kjenner du? Hva smaker du?

Makt

Avvisning

Avmakt

Ulikeverdighet

Irritasjon

Usakelig

Hersketeknikker er det mange av. Vi bruker dem alle. Innimellom. Ofte er vi kanskje ubevisst i bruken.

Alltid er det for å oppnå noe. Hevde en egen rett, makt, selvfølelse. Alltid er det noen på andre siden som mister makt, selvfølelse og rett.

Jeg har vært gjennom mange situasjoner hvor jeg har vært utsatt for hersketeknikker. Noen har jeg adoptert og brukt. Ikke alltid like bevisst. Men noen ganger det også.

Det som ofte er vanskelig med hersketeknikker på mottakersiden er at den som bruker teknikkene typisk er en overordnet. Da tenker jeg at det er unødvendig. En dyktig leder trenger ikke hersketeknikker for å få de gode løsningene. Kanskje ikke helt som de først tenkte, men likevel de gode løsningene.

Det aller vanskeligste er egne reaksjoner. De fleste av oss treffes midt i egoet, direkte i selvfølelsen. Vi reagerer spontant, kanskje ikke hensiktsmessig. Sinne, tårer og frustrasjon.

Been there.

I dag. Not so much.

Jeg kan reagere. For all del. Ofte blir jeg arrogant. Overlegen. Lattermild. Eller jeg overser usakeligheter. Hersketeknikker fungerer dårlig. Beste måten å møte dette på er nettopp med saklighet, positiv forsterkning.

Til dere som i perioder har utsatt meg for dette, vært kjipe, takk for alt dere har lært meg. Håper dere selv også klarer å komme dere opp. Det gjør dere ikke ved å tråkke på andre. Ikke egentlig. Det er bare på liksom. Kjenner du deg igjen? Fra tidligere i mitt liv, privat, på jobb? Jepp. Det er nettopp deg jeg snakker om.