Ikke gjør som Myhre sier, Myhre er en ku

      Kommentarer er skrudd av for Ikke gjør som Myhre sier, Myhre er en ku

Ikke følg drømmen din sier Aslak Sira Myhre i en kronikk for tre uker siden. Ikke gjør det. Bare ikke gjør det.

Videre i kronikken går han inn for å fortelle hvorfor du ikke skal følge drømmen din. At ikke alle kan leve som realitystjerner og kjendiser. Ikke alle kan synge og danse. Noen må også vaske gulv. Sikkert hans gulv. Han raljerer videre på at Janteloven er fiktiv, nevnt i Aksel Sandemoses «En flyktning krysser sitt spor» og at alle som ønsker å tenke Janteloven bør lese boken nøye. Helt uten at han har den minste mening om at betydningen av janteloven slik den er oppfattet blant nordmenn.

Janteloven slik den er definert og jeg har lært om den lever i beste velgående. Myhre er nærmest en personifisering av Janteloven. Faktisk tenkte jeg også på Animal Farm da jeg leste ytringen hans: «Alle er like. Noen er bare likere enn andre». Hele kronikken bygger på noe jeg mener er et feil faktum.

For å ta tak i feilen først: Myhre legger til grunn at alle, eller nesten alle, ønsker å bli popstjerner, kjendiser, dansere. Han legger videre til grunn at det er det ikke plass til. Det er ikke så mange som kan leve av dette. Det kan godt være riktig. Jeg har hørt mye på Hakkebakkeskogen i det siste. Morten Skogmus sier nesten det samme til Klatremus – man kan ikke leve av å spille og være glad. Ut og plukke nøtter. Dersom ingen spiller og er glade, men alle plukker nøtter, så blir livet grått og trist. Vi trenger vel de som synger  og spiller også? For å livne opp litt for oss som er opptatt med å plukke nøtter?

Ikke alle ønsker å synge og danse og være kjendis, men alle kan satse på drømmen sin! Helt riktig at ikke alle drømmer er mulig å leve av. ikke alle drømmer generer penger. Men man skal da virkelig anbefale barn å strekke seg etter drømmene sine.? Verden stanser hvis ikke. tenk hvis ingen lager musikk? Eller at alle skal gjøre alt… Jeg ønsker ikke å forestille meg musikk laget av Myhre

I Myhres kronikk kommer verdens stans i form av skitt. Møkk. Boss. På gulvet. Sannsynligvis hans gulv. Et gulv han selv ikke vil vaske. Han skal jo leve ut drømmen sin. Han snakker om at det er flere som drømmer om kjendisstatus enn de som drømmer om å vaske gulv, men at det er flere som vasker gulv enn de som lever som kjendiser. Det er helt sikkert riktig det. Men Myhre, kanskje du skulle vasket gulv? Fremfor å leve din drøm? Gjør som du preiker? For meg fremstår det nemlig som om du bruker janteloven for at andre ikke skal leve sin drøm, for da må du vaske gulvene dine selv. Og det vil du vel ikke?