Jo visst er det din feil

      Kommentarer er skrudd av for Jo visst er det din feil

I forrige uke ble det skrevet i avisen om et foreldrepar som får erstatning etter at deres to uker gamle sønn døde etter rituell omskjæring.

Saken er forsåvidt gammel. Gutten var 13 dager gammel da han i 2012 ble omskåret ved et legekontor i Oslo. Gutten blødde mye og ble svak i løpet av kvelden. Han spiste ikke og foreldrene kontaktet legekontoret på morgenen. Da de endelig fikk snakket med en lege, som umiddelbart slo alarm, så var det for sent. Gutten døde i løpet av kort tid.

Saken er i seg selv grusom. Jeg kan ikke forestille meg sorgen foreldrene opplever. De krevet pasientskadeerstatning og fikk først avslag. Dette klaget de på, og fikk nå innvilget erstatning. Deres advokat sier at det gjorde dem godt å vite at de ikke hadde skyld i guttens dødsfall.

Jeg må innrømme at jeg blir ekstremt provosert! De fikk dårlige råd på legekontoret og hadde de blitt tatt alvorlig så ville gutten antakelig levd i dag. I så måte er det ikke deres skyld. Men hvorfor i himmelens navn skal man skjære i en frisk baby? Det ville ikke falt meg inn? Babyer som er friske skal ikke skjæres i!

Et fascinerende perspektiv er jo at rituell omskjæring av jenter er ulovlig. Hvorfor verner vi ikke guttene våre like godt? Fortjener ikke de tilsvarende godt vern?

Det ble i 2012 foreslått både å forby rituell omskjæring og at man skal ha aldersgrense på 15-16 år for å gjennomføre inngrepet. Jeg skal ikke dømme de som har en religiøs tilknytning som krever rituell omskjæring. Jeg skjønner det ikke, men jeg dømmer ikke. MEN da må den som omskjæres være gammel nok til å velge dette selv fordi vedkommende faktisk har samme religiøse tilhørighet og inngrepet må gjøres av kompetent personale som overholder norske hygienekrav.

ABC- nyheter skrev om Sønnen som døde og at foreldrene nå får erstatning

Nettavisen hadde samme overskrift: Sønnen døde – foreldrene får erstatning

i 2012 skrev flere aviser om saken:

Aftenposten skrev: Gutt døde etter omskjæring

Dagbladet: Gutt døde etter omskjæring i Oslo

Dagsavisen: Døde etter omskjæring