Lasermannen Jean-Michel Jarre i Oslo Spektrum

      Kommentarer er skrudd av for Lasermannen Jean-Michel Jarre i Oslo Spektrum

Kygo for voksne, Jean-Michel Jarre, franskmannen som har betydd like mye for elektronika som Metallica for metal.  

Fredag 28. Oktober 2016. Endelig skulle Mannen og jeg på date. Det er vel ca ett år siden sist vi var helt alene uten barn i mer enn en rusletur på Cap dAgde i sommer. Mine foreldre skulle komme og være barnevakt, noe som i seg selv ga kvelden ekstra spenning. Det hadde gått helt suverent omtrent uten gråt, så det er nok muligheter til å få til dette igjen.

elektronica-2-album  Daten med Mannen har jeg gledet meg lenge til. Ikke bare fordi jeg skulle på det. Igjen skulle jeg få oppleve legenden Jean-Michel Jarre i Oslo Spektrum også. Mannen som er den største pioneren innen elektronika og med et lys-og lasershow ingen andre kan matche.

Jeg har hørt enkelte påstå at det er mye bedre med showene hans utendørs. Det kan sikkert stemme. Men du skal ikke kimse av showene inne heller. En gang i mitt forrige liv var jeg å så Jarre i Spektrum med han jeg dengang var gift med. Showet var bra, men i går var bedre.

En eller annen jeg ikke vet hvem var ga en noe tam oppvarming. Jeg satt flere ganger og lurte på hva han egentlig drev med der han skrudde på knotter og tastet på noe som så en Mac. Tullet med Mannen med å si at han var inne på facebook og skrøt av at han spilte i Oslo Spektrum. Det var ikke dårlig, men en helt åpenbar kvalitetsforskjell når Jarre kom på scenen. Energien fra hovedpersonen merkes i hele salen.

elektronika-2

Jarre er en voksen mann, født i 1948. Han holder likevel koken på imponerende vis. Maken til hopp og sprett på scenen vil gjøre Madonna misunnelig. Han utstråler en glede, energi og positivitet som er få forunt. Og showet! WOW!! Han er fortsatt god på laser og lys. Musikken drar deg inn i sider av deg selv de fleste av oss ikke er flinke nok til å utforske. Bassen rister løs ryggraden og du kommer ut sliten, revitalisert og fornøyd. Det eneste jeg hadde å utsette på kvelden var en viss skurring i høyttalerene, noe jeg mistenker er høyttalere som kanskje trenger en overhaling. Jeg kunne ønsket meg litt renere lyd.

Mange både filmet og tok bilder under konserten. Jeg respekterte skiltet jeg så hvor man ble bedt om å ikke gjøre det. Jeg har derfor heller funnet noen relevante bilder på nett 🙂

Før jeg avslutter, det som gjorde aller mest inntrykk på meg er et samarbeid Jarre har hatt med Edward Snowden – en av vår tids største helter. De har laget en lå som heter «Exit». Jarre har forklart litt om bakgrunnen i en artikkelen i the Guardian. Ellers tenker jeg at teksten bør være tilstrekkelig til å vekke noen tanker hos presumptivt oppegående mennesker:

jarre-and-snowdon

Technology can actually increase privacy. The question is: why are our private details that are transmitted online, why are private details that are stored on our personal devices, any different than the details and private records of our lives that are stored in our private journals? (Stored in our private journals), I think, you know, saying that you don’t care about the right to privacy because you have nothing to hide is no different than saying you don’t care about freedom of speech because you have nothing to say. It’s a deeply anti-social principal because rights are not just individual – they’re collective. What may not have value to you today, may have value to an entire, you know, population, entire people, an entire way of life tomorrow. And if you don’t stand up for it, then who will?

And if you don’t stand up for it, then who will?

And if you don’t stand up for it, then who will?

And if you don’t stand up for it, then who will?