Leksehjelp for voksne

      2 kommentarer til Leksehjelp for voksne

Jeg skjønner ikke lekser. Ikke i dag. Ikke i det moderne Norge. Krysspress. Tidsklemma. Alt skal rekkes. Lek, være barn og tid med familien. Det er ikke mulig å få til alt. Likevel krever vi, samfunnet, at barn skal være mer aktive, sove mer og gjøre lekser på ettermiddagen. I tillegg til kvalitetstid med foreldre og søsken med brettspill, kino og turer ut i naturen.

Hensikten med lekser

Som skolebarn gjorde jeg pliktskyldigst leksene mine. Alle sammen. Det hører med at jeg nok var sliten på kveldene og fokuset var nok så som så. Leksene ble gjort nøye og når fokuset da ikke var helt på topp, så tok det litt tid å få unna alt sammen. Jeg kan ikke påstå at jeg lærte noe særlig av det. Pugge har jeg aldri likt eller vært flink til, så gloser forsvant fort igjen.

Lekser var noe man hadde i fordums tid. Sånn da mine foreldre gikk på skolen. Da var det ikke heldagsskole. Skulle man få lært alt som var nødvendig å lære og få det til å sitte, så måtte man ta fritiden til hjelp. Man måtte jobbe med oppgaver hjemme. Jeg tror kanskje ikke man var så veldig opptatt av det pedagogiske heller.

 

Skolen i dag

I dag er barna på skolen fra 8-tiden om morgenen og til arbeidsdagens slutt, noen nærmere 17. På denne tiden har de skole i ca fem timer. Deretter er det AKS eller SFO. Når de kommer hjem skal de spise middag, kanskje kveldsmat etterhvert. De skal leke med søsken og foreldre. I tillegg har de kanskje fritidsaktiviteter. Har de ikke det så er det nærmest regnet som omsorgssvikt. Helst skal da ha noe tre-fire dager i uken. I tillegg til helgen så klart.

Midt i alt dette skal de gjøre lekser. Det er ikke sånn at det tilrettelegges spesielt godt for å gjøre skolearbeidet på skolen heller. Jeg forlanger at min sønn skal gjøre mest mulig på skolen, men det er nok ikke så lett når de har aktiviteter eller jages ut i frisk luft. De skal for all del få gå ut og leke i frisk luft Det trenger de. Men når skal de gjøre lekser da?

Skolens absurditet

Det som skjer i vår familie er at Høvdingen gjør så godt han kan. Noen ganger velger han å ikke gjøre lekser. Han vil også leke med gutta. Han er sliten og ufokusert. Problemet er at han er desto mer ufokusert når han kommer hjem. Han er svart under øynene og hjernen har koblet fullstendig ut. Hallooo??? Ingen hjemme der nei.

Og da skal vi gjøre lekser. Vi som ikke har ett eller flere år med pedagogiske studier skal bidra til podens opplæring. Det skal være positivt og lystbetont. Hallo!! DET ER IKKE DET. Det er et slit og et helvete. Noen barn gjør leksene lekende lett. De er ferdig på 20 minutter. Vi bruker en time. Minst. Hver dag! Høvdingen krangler, vi kjefter og alt blir bare trist. Jeg vet at skolen ikke kan tvinge oss til å gjøre leksene, men jeg har litt problemer med å ikke gjøre dem også. Den risikoen sliter jeg med å ta.

Det som er absurd i det hele er at jeg flere ganger har bedt om å få lekseplan og bøker som er nødvendige med hjem i helgen. Da kan vi ta en time eller to med lekser mens vi er våkne og opplagte. Kanskje vi klarer å få unna det meste uten å krangle. Det er som en våt drøm. Men neida. Vi foreldre er ikke pedagogisk utdannet, og lærerene vil ha gått gjennom pensum på en pedagogisk måte først. Flott det. Men de ikke-pedagogiske skal heller ta leksene på hverdager som er hektiske og alle er slitne i stedet?

Alternativt forslag

Hadde det ikke vært bedre om leksene ble gjort på skolen? I skoletiden? Hvis leksene bare skal ta 20 minutter så kan de vel utvide skoletiden med 20 minutter? Jeg ser ikke problemet! Noe er det greit at foreldre følger opp – lesing for eksempel. Da er det fint å være en og en for å øve. Men å pugge telling, regnestykker og rettskriving kan de gjøre på skolen. Kan de ikke sitte to og to – de har jo læringspartnere – og gjøre regning/telling og rettskriving/staving sammen. Da kan vi få bruke ettermiddagene til noe hyggelig. Vi kan kose oss sammen så alle kan møte neste dag blide og uthvilte.

Noen lekser er også fine å gjøre hjemme. Noen ting er morsomt og kan brukes i flere fag. En kollega i FAU fortalte at han hadde vært borti en lekse som sa: Finn ut hvor mye vann familien bruker hver dag. Her kan man måle, regne, flytte fokus til forbruk, miljø osv. Dette er både nyttig og morsomt. Men neida….

*sukk* Gruer meg til nok en dag med lekser som er uinspirerende og som virker poengløse.

 

2 thoughts on “Leksehjelp for voksne

  1. Henriette

    Det er et helvete. Men godt argument om det skal ta bare de 20minuttene de skryter av,hvorfor ikke bare utvide skoledagen dessuten brukes tid BÅDE til å gjennomgå leksene før de skal gjøres, og deretter etter at de er gjort. Jeg vil anta at den tiden kunne vært brukt annerledes. Vi ønsker også å kunne begynne med lekser i helgen. Et par timer på søndag og uka hadde blitt bedre… Hvis vi nå MÅ ha disse leksene. Men nei. Læreren må gjennomgå de først og bøkene blir delt ut til uken.
    Heldigvis må jeg nesten si har Dennis fått påvist dysleksi… Litt «lettere» lekser nå! Tidkrevende? Veldig

  2. verdtaalese Post author

    Ja, de er i grunnen både inkonsekvente og ikke særlig fornuftige. Jeg hadde satt pris på om de tenkte litt utenfor boksen når det gjelder lekser og undervisningsopplegg forøvrig

Comments are closed.