Med nisselua i handa…

      Kommentarer er skrudd av for Med nisselua i handa…

I dag skrev jeg et innlegg på min facebook-vegg, helt åpent, hvor jeg stilte noen spørsmål utfra en artikkel jeg ble oppmerksom på.

Nå må jeg starte med at artikkelen er gammel. Den er fra 2011, og det burde jeg sett før jeg delte den. I et av svarene dukker et oppfølgingsartikkel opp, selv om den for såvidt ikke er oppklarende i forhold til min umiddelbare tankerekke.

Jeg må også følge opp innledningsvis med at jeg ikke var presis nok i mitt tankespinn. Det gjør jo også at kommentarene jeg fikk på innlegget ikke var helt on-point til det jeg tenkte. I seg selv er det en interessant og nyttig erfaring. Vi tolker og kommuniserer alle ut fra våre forutsetninger. Forutsetninger som er implisitte og derfor er kime til misforståelser.

Innlegget mitt med kommentarer finner dere her. For enkel gjenfinning, så er den inspirerende artikkelen denne om skolen som droppet julefeiring, og som etterpå fortalte det var på grunn av en norsk religiøs minoritet.

Min tanke etter å ha lest artikkelen, var hverken indignasjon eller sinne mot hverken muslimer eller innvandrere. Jeg tenkte faktisk ikke på det i det hele tatt. Det jeg tenkte på var likhet. Krever vi likt av likt?

Det som slo meg formulerte jeg slik på min åpne facebook-profil:

«Hvis noen barn må droppe nisseluen av hensyn til de med annen tradisjon og tro, må ikke da de andre droppe hijab, turban, kalott osv av hensyn til de med annen religion, kultur og tro? Eller er vi over i en periode med anti-fornorsking…? Hva med respekt og toleranse for alle – slik som vi liker å skryte av»

Jeg kan skjønne, i disse tider, at manglende presisering av de bakenforliggende mekanismer som foregikk i mitt hode, kunne gjøre at spørsmålene ble misforstått. Derfor må jeg presisere at   dette ikke er innvandringskritisk, muslimhets eller noe som helst annet i den gaten. Det er kun jeg som er nysgjerrig og lurer på om vi er bevisste slik at likt behandles likt.

Dersom det er slik at vi ikke kan feire jul med nisseluer, St. Lucia og jesusbarnet fordi Jehovas vitner påpeker, som helt riktig er, at skolen skal være religionsnøytral, kan vi da akseptere at andre religiøse symboler brukes i skolesammenheng? Burde vi da ha forbud mot religiøse og kulturelle hodeplagg, klesplagg, smykker osv?

 Hvis vi skal godta religiøse symboler, eller kulturelle merker, hva da med Tors Hammer? Eller oppned-kors? Noen finner det alltid støtende, uansett hva det er. Kan vi alltid begrense i forhold til om noen, eller mange føler seg støtt? Hva skal vi, hva må vi tolerere?

Dette var utgangspunktet mitt. Det jeg tenkte og lurte på. Debatten på siden ble interessant. Ingen som egentlig tenkte tanker rundt det jeg tenkte. Flere ble opphengt i artikkelen i seg selv, at den var fra 2011 og at det var Jehoveas vitner som ikke ønsket julefeiring. 

Jeg har ikke svar på mine egne spørsmål. Finnes det fasitsvar? Neppe. Jeg har ikke engang sterke eller konsekvente svar for meg selv.  Jeg er åpen for å endre mening. Når vi er åpne for å endre mening, for å utvide horisonten, for å lære, ja,  så gjør vi det. Mange ganger. Uten at det er å være vinglete eller å snu kappen etter vinden.

Meningsutvekslingen lærte i hvertfall meg flere ting. En av dem er viktigheten av presisjonsnivå fordi det som foregår i mitt hode ikke er åpenbart for alle andre.