Menneskerettigheter – kan de fratas?

      Kommentarer er skrudd av for Menneskerettigheter – kan de fratas?

I går leste jeg en artikkel om Grace Marks, en 16 år gammel irsk innvandret hushjelp som i 1843 ble dømt for dobbeltdrap. Hun skal angivelig ha drept sin arbeidsgiver og hans gravide elskerinne. Margaret Atwood, kvinnen bak marerittet Handmaid’s Tale, har skrevet boken om hendelsen og den dømte. Dette blir nå ny Netflix-serie.

I artikkelen står det en beskrivelse av samfunn hvor kvinner mister sine rettigheter og da kjente jeg at jeg ble provosert. Kun teoretisk indignert dor virkeligheten ser annerledes ut, men det er for meg likevel et poeng.

Jeg er oppvokst privilegert. I «likestilte» Norge. I rike Norge. Jeg er vokst opp med og lært at menneskerettigheter er fundamentale rettigheter knyttet til et menneskes eksistens. Hvordan kan noe. Ta disse rettighetene fra meg? Enn mindre en hel gruppe som kvinner, barn, annen hudfarge eller religion? Vel, etter min (teoretiske) mening så er ikke det mulig. Det er dessverre slik at ikke alle respekterer disse rettigheter, men ingen kan ta dem fra meg. I så fall er hele bakgrunnen, argumentet for menneskerettighetene et falsum