Menns ansvar for ikke å bli pappa

Fredag 29. april hørte jeg på Morgenklubben med Loven & co. De har en ris og ros spalte og Henriette Lien ga ris til en mann som ufrivillig hadde blitt pappa. Dette var knyttet til en artikkel i Aftenposten. Dessverre var det en betalartikkel, så jeg har ikke lest den, men jeg gjorde meg noen tanker likevel.

Jeg fascineres av mye. Noe av det som fascinerer meg, provoserer meg også. Denne gangen ble jeg vel litt av begge deler.

Historien er jo ikke ny eller ukjent. Mann på byen. Drikker alkohol. Kvinne på byen. Drikker alkohol. Mann og kvinne ender i samme seng, uten klær. Der kopulerer de. Elsker. puler. Whatever du er mest komfortabel med å kalle det. Hun sier hun bruker prevensjon. Han bruker ikke prevensjon. En stund etterpå, når han kanskje har glemt både kvinnen, sexen og det hele, så får han på en eller annen måte beskjed, facebook, telefon, ett eller annet, om at hun er gravid. Han er pappan.

Kvinnen stilles til ansvar for at hun er gravid. Hun sa jo hun bruker prevensjon. Hun stilles til ansvar for å belaste kropp og sinn og resten av sitt liv uansett hva hun velger. Abort er ingen lett løsning. Enhver som har tatt en abort vet at det ikke er en lett løsning. Er man sikker på at det er den eneste og den riktige løsningen, så er det lettere. Men lett er det ikke. Kvinnen begynner nemlig å produsere hormoner med en gang som gjør at hun knytter seg til cellene som har begynt å utvikle seg til et lite barn. Abort er aldri lett.

Det andre alternativet er mye mer synlig et valg for livet. Da frembringer hun et barn. Et barn som ikke var planlagt, med mindre hun lurte mannen. Et barn som kanskje likevel er sårt ønsket.

Denne, sannsynligvis, single kvinnen er altså gravid med en fremmed manns barn. Hun velger å bringe barnet til verden, og er villig til å gå hele veien alene. Det er ganske tøfft. Og så kommer mannen og klager på at han ikke hadde noe valg! Hun ble gravid og han fikk ikke noe han skulle sagt med tanke på abort osv. Hva i alle dager er det som foregår i mannens hode? Han tok valget om den risikoen da han hadde samleie uten prevensjon! Det spiller ingen rolle hva hun sa om bruk av prevensjon. Han har et selvstendig ansvar for å sørge for å ikke gjøre noen gravid! Makan til ansvarsfraskrivelse!

Vil du ikke ha barn, pul med kondom, uansett hva dama sier. Eller steriliser deg om du er sikker på at du aldri vil ha barn! På samme måten er kvinner ansvarlig for å bruke kondom og annen prevensjon om hun ikke ønsker svangerskap, sykdommer osv. Ta ansvar for deg selv!

Sånn helt på slutten må jeg legge til at en kvinne som har blitt gravid med en fremmed mann er forpliktet til å forsøke å få til et fungerende forhold med pappan. Ikke for sin del. Ikke for hans del. Men det dreier seg om barnet som har krav på begge sine foreldre. Pappan på sin side, som har hatt sex uten kondom, er forpliktet til å følge opp barnet både økonomisk og faktisk.

One thought on “Menns ansvar for ikke å bli pappa

Comments are closed.